top of page

Sinterklaasboeken top 10

Door: Sanne van den Boer (team Mommunity Breda) ism Kinderboekentuin Breda


Het is de hele sfeer die je grijpt wanneer je de deur opent van de winkel aan de Speelhuislaan. De grote boom vol kinderboeken en knuffelkarakters trekken direct de aandacht. Een ouderwetse leren stoel lokt me uit plaats te nemen tussen de grote wanden vol literatuur. Voor kinderen uiteraard, maar ondanks mijn leeftijd van 31 voel ik me weer helemaal jong. Mijn vinger glijdt langs de verschillende, glimmende kaften. Grappige, leuke, mooie, fantasierijke titels lees ik in mijn hoofd op. Ik kan het niet laten een aantal boeken op het tafeltje voor me open te vouwen. De prachtige prenten van dé man met de witte baard houden mijn aandacht vast. Iedere illustratie is uniek. Daar waar hij op de één als een held met cape in de lucht zweeft, staat hij in de ander klassiek bovenop een dak.


"Welke vind jij het allermooist?" vraag ik Annelies die met hart en ziel de winkel runt. Haar blik gaat over de grote stapel sinterklaasboeken voorin de winkel. "Misschien een top 3?" ga ik voorzichtig verder. Ze zucht. "Vooruit! We doen er 10!" besluit ik dan. Annelies begint te verzamelen. "Per leeftijd!" zegt ze enthousiast wanneer ze me haar stapel overhandigt. Ik keer terug naar mijn leren stoel en dompel mezelf onder in de mooiste teksten over pepernoten, schetsen van pieten in alle soorten en maten én liedjes van vroeger in soms een nieuw jasje. Het is Annelies haar sinterklaasboeken top 10 (14, vóóruit) en ik begrijp helemaal waarom!


Sinterklaasboeken top 10 (14, vóóruit)

Baby en peuter (0-3)

Bobbi - Sinterklaas kijk- en zoekboek

De periode waarin Sinterklaas in het land is, is misschien wel de spannendste tijd van het jaar voor veel peuters en kleuters. Ook Bobbi kan niet wachten. Er is heel veel te zien in zijn kijk- en zoekboek. Ideaal in de aanloop naar 5 december.


Dikkie Dik - Wacht op sinterklaas

'Dikkie Dik wacht op Sinterklaas' is een heerlijk Sinterklaasverhaaltje over de favoriete kater van Nederlandse én Vlaamse peuters.

In het kartonnen flapjesboek 'Dikkie Dik wacht op Sinterklaas' wil Dikkie Dik nog lang niet slapen. Want wat als hij precies slaapt als Sinterklaas langskomt? Hij wacht dus vol verwachting of hij de hoeven van het paard van Sinterklaas al hoort op het dak, maar telkens als hij denkt hem te horen, is het een ander dier. En daar wordt Dikkie Dik zo slaperig van...


Sinterklaasje

Wat goed dat Sinterklaas bestaat! Een cadeautje van mama en papa is leuk, maar een pakje van de Sint is veel spannender. Zet jouw kindje zijn/haar schoentje straks ook weer klaar?


Ik help... de Sint

Sinterklaas wordt een dagje ouder en kan wel wat hulp gebruiken. Veeg wat roet op je snoet en klim mee op de daken. Schud met het boek boven je hoofd om de zak met brieven leeg te maken. Oh nee, een van de pieten laat de pakjes vallen. Hou je handen onder het boek om ze op te vangen. Als beloning krijgt jouw kindje een echt Pietendiploma.


Kleuter en een beetje meer (4-6)

Mevrouw Sinterklaas

Luusje heeft veel zin in Sinterklaas, en ze vindt het geweldig om bij de intocht te zijn. Wat zou ze graag zelf Sinterklaas willen worden! Op een avond vertelt haar moeder het wonderlijke verhaal van Sintele-Zij, de oude vrouw die vroeger op haar ezel bij de huizen langsging om te zien of de sinterklaascadeautjes goed waren aangekomen. Maar is Sintele-Zij nog steeds actief? Is zij echt de vrouw van Sinterklaas? En wat heeft haar oma daarmee te maken? Samen met haar oudere broer Nick gaat Luusje op onderzoek in het huis van oma. En daar komen ze steeds meer verrassingen tegen...


Super Sint

Marie wil graag een superheld zien, in het echt.

'Het is bijna vijf december,' zegt een meneer in het park.

'Misschien kom je Sinterklaas wel tegen?'

Is Sinterklaas een superheld?

Marie gelooft het niet.

Maar dan begint de man te vertellen...

Met leuke weetjes over het paard van Sint, de appeltjes van Oranje en de speculaaspop, het grote boek en de gouden chocolademunten. Sinterklaas was eeuwenlang een held voor jongens en meisjes, arme mensen, vissers en zeelieden.

En nu voor alle kinderen die graag zijn verjaardag vieren!


Sinterklaasliedjes

Wat is nou leuker om in de stemming te komen – het liefst al maanden van tevoren – dan Sinterklaasliedjes zingen? Dat doen met een boek van Mark Janssen! Van ‘Wie komt er alle jaren’, via ‘Hoor de wind waait door de bomen’ en ‘Hij komt, hij komt’, tot ‘Hoor wie klopt daar kinderen’ en ‘O, kom er eens kijken’ – het hele Sinterklaasverhaal in liedjes.


De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar

In de Golf van Biskaje komt de boot van Sinterklaas in een storm terecht en vergaat jammerlijk. Alle cadeautjes gaan verloren en de chocoladeletters en het marsepein liggen ook op de bodem van de zee. Gelukkig worden Sinterklaas en Piet gered door een Frans vissersbootje. Maar het sinterklaasfeest kan dit jaar natuurlijk niet doorgaan. Of toch wel?


Dappere ridster - Sint zit vast

Sinterklaas is in het land! De ridster vindt het een heerlijke tijd en hoewel ze er eigenlijk te groot voor is, zet ze toch haar laars. Als ze midden in de nacht toevallig wakker wordt en even gaat kijken – alleen omdat ze dorst had, heus niet uit nieuwsgierigheid – is Sinterklaas nog niet geweest. De ridster heeft het gevoel dat ze poolshoogte moet gaan nemen.

Haar gevoel blijkt te kloppen: als ze door de donkere straten fietst, hoort ze iemand om hulp roepen. Het is Sinterklaas! Hij zit diep in de problemen, of eigenlijk diep in één probleem: een schoorsteen. De arme goedheiligman zit muurvast en de ridster krijgt hem er in haar eentje niet uit. Wat nu?


De twijfelaars (7-8)

De vrienden van Sinterklaas

In ‘De vrienden van Sinterklaas’ is het jongetje Broes ontroostbaar als hij hoort dat zijn vader het te druk heeft om mee te gaan naar de intocht van Sinterklaas. Dan wil Broes ook niet naar de kade. Tot zijn grote zus Lotte hem vertelt over de Pietenschool, de vrienden van Sinterklaas, en dat hun papa … Broes gaat toch mee en als de stoomboot de haven binnen vaart, kan hij zijn ogen niet geloven.

Het is waar!


De kleren van Sinterklaas

Anouk is in de wolken als ze op school aan haar vriendjes kan vertellen dat Sinterklaas bij haar komt logeren. Bij haar! Echt waar! Ze heeft namelijk zelf gezien dat de koffer met de tabberd en de mijter in de logeerkamer op hem staat te wachten. En waar de kleren van Sinterklaas zijn, daar is Sinterklaas zelf ook...


Alle ongelovigen (8+)

Het Geheime Boek van Sinterklaas

Wanneer kinderen oud genoeg zijn om de waarheid over Sinterklaas te kennen, is de tijd rijp om in de boeiende achtergrond van de goedheiligman te duiken. Want waar komt die tot de verbeelding sprekende Sint-Nicolaasfiguur eigenlijk vandaan? Hoe wordt hij gezien ten opzichte van buitenlandse tradities zoals de Kerstman of de Italiaanse heks Befana? Wat leert de geschiedenis ons over de pietendiscussie? En waarom zetten we eigenlijk onze schoen voor een man die op een stoomboot arriveert?


Straks, als het donker is

Het is weer bijna sinterklaas, een spannende en gezellige tijd voor bovenbouwers. Als alles goed gaat, tenminste!

In dit boek staan vijf losse verhalen over vriendschap in de sinterklaastijd. Ze zijn grappig, ontroerend en spannend. Om zelf te lezen, of om voor te lezen natuurlijk.


Sinterklaas voor grote kinderen

In dit boek komt naar voren wie Sinterklaas écht was, welke wonderen hij verrichtte en waarom hij heilig werd verklaard. Daarnaast zorgt het ervoor dat de waarheid geen koude douche wordt, maar een uitermate zachte landing. Een die het kind recht doet. Sinterklaas voor grote kinderen geeft het sinterklaasfeest een onverwachte, extra dimensie en zal het onthullen van het geheim voor veel ouders gemakkelijk maken.


Wil jij naar aanleiding van deze te gekke boekentips ook zo'n mooi exemplaar aanschaffen om de komende tijd gezellig samen te lezen? Of zoek jij nog een prachtig cadeau voor 5 december? Breng eens een bezoek aan de Kinderboekentuin en waan je, net als ik, weer even kind!


De Kinderboekentuin

Speelhuislaan 80

4815CG Breda

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page