top of page

Full house: Sinterklaas

Door: Sanne (team Mommunity Breda)


Sinterklaas. Ieder jaar dezelfde datum en toch weet deze feestdag met steeds opnieuw te overvallen. Ondanks dat half augustus de pepernoten al in de winkels verschijnen, dat dikke speelgoedboek met een smakker op de deurmat valt en de kinderen naarmate het jaar verstrijkt steeds onrustiger worden is de hint me niet altijd duidelijk. En hoe gestructureerd ik als moeder van vier (bijna vijf) kinderen dan ook ben schiet ik toch lichtelijk in de stress als eind november die stoomboot, of dat vliegtuig in dit geval, ineens koers naar Nederland begint te zetten. Hoe ik er toch voor zorg dat het Sinterklaasfeest bij ons thuis niet op de bodem van de oceaan beland? Lees mee!

Er zijn ouders die, ontzettend slim, het hele jaar door cadeautjes verzamelen voor die beruchte feestdagen. Aanbieding hier, Vinted gelukje daar en ga zo maar door. Ik daarentegen presteer prima onder druk. Hoe korter de deadline, hoe meer vastberaden ik te werk ga. Half november wordt dat speelgoedboek dan ook vliegensvlug van die mat geplukt en in ons geval confisqueer ik her en der in mijn omgeving nog drie exact dezelfde exemplaren. Ja, dat krijg je met vier kinderen. Ik kies vervolgens een middag uit waarop wij ons storten op hét verlanglijstje. De boeken gaan op de eettafel, scharen in de aanslag, lijm en papier et voila. Na een paar uur driftig knutselen, de nodige discussies (want volgens de oudste mag er niks op het lijstje dat meer kost als 30 euro (sorry, mijn schuld) terwijl de een-na-jongste van mening is dat hoe groter, glimmender en vaak ook duurder; hoe beter!), een hoop puinzooi en nog meer onrust in die bolletjes (wie weet krijgen we alles wel dit jaar!) is fase één van mijn plan gelukt.


Op naar fase twee. Ik kies hiervoor één van mijn zeldzame, kindloze ochtenden. Met een grote kop thee en laptop nestel ik me op de bank. Mijn mijter gaat op en ik ga aan de slag. Vakkundig worden de cadeautjes van de kids ingevoerd op www.lijstje.nl. Uiteraard gefilterd, want inderdaad die cadeaus met prijzen waar je U tegen zegt vallen direct af. Daarnaast vind ik tien, blijkbaar verschillende maar toch vrij identieke, dinosaurussen niet zo nodig en dus krimpt het lijstje in. Tijdens fase één van mijn plan heb ik daarnaast, zo onopvallend mogelijk, allang bij de kids gecheckt welke items op hét verlanglijstje écht belangrijk zijn. De oudste drie hebben met stift hun cadeaus zelfs gecategoriseerd binnen een top tien. Ja. Iets met een gestructureerde moeder denk ik. Die gaan dus bovenaan. Het fijne van lijstje.nl is dat artikelen op volgorde geschoven kunnen worden én er direct getoond wordt bij welke winkels alles verkrijgbaar is met de daarbij behorende prijs (onder de dertig euro dus!). De papieren knipsels veranderen in een gestructureerd plan.


Met de grootste precisie gaan de lijstjes van de kids terug aan het prikbord. Een berg vuile was op de vloer van hun slaapkamer is op de één of andere manier onzichtbaar, maar hét lijstje voor Sinterklaas dat 3 millimeter is verplaatst zien ze dan weer wel.


De laatste, en tevens leukste, fase van mijn masterplan gaat in. Shoppen! Om de Sinterklaasavond zonder drama, een beetje pedagogisch verantwoord en budgetvriendelijk (de zak wordt hier voor ieder kind gevuld voor maximaal vijftig euro) te laten verlopen krijgen alle kids precies evenveel cadeaus in dezelfde categorieën:

  • Een boek

  • Iets creatiefs

  • Een stuk speelgoed. Meestal de nummer één van hun verlanglijstje.

  • Iets lekkers

  • Een adventskalender

  • En iets om aan te trekken zoals een pyjama, paar laarzen of kersttrui

Ik vergelijk wat webwinkels, gooi mijn mandjes vol en voor ik het weet. Missie geslaagd!


De komende dagen sta ik voor een nieuwe uitdaging. Alle veel te grote dozen van de postbode zo geruisloos mogelijk langs al die nieuwsgierige stuiterballen weten te smokkelen. Een piet is er niks bij!


Sanne

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page