Door: Esther Molenaar (Mommunity mama)
Eindelijk is het zonnige weer gearriveerd in Nederland. Sanne geniet nog met haar gezin van het zonnige Zuid-Frankrijk, maar ik ben sinds een paar dagen weer terug in Nederland. De zonnebrandcrème was al opgeborgen, maar die kan nu weer uit de kast, samen met de zonnebrillen en zonnehoedjes. Want ook de ogen moeten beschermd worden tegen de zon, en vooral de kwetsbare kinderogen.
Op dit moment lijkt er een trend te zijn waarbij influencers zich uitspreken tegen het dragen van een zonnebril. Zij beweren dat een zonnebril de opname van vitamine D door de ogen zou blokkeren. Hoewel vitamine D superbelangrijk is en een tekort ernstige gevolgen kan hebben, wordt dit tekort nooit veroorzaakt door het dragen van een zonnebril. Hoewel er vitamine D-receptoren in de ogen aanwezig zijn (net zoals in bijna elk deel van het lichaam, inclusief de hersenen en darmen), kan er door de ogen geen vitamine D worden geproduceerd. De belangrijkste en bijna enige bron voor vitamine D is de aanmaak in de huid. Er is dus geen reden om de zonnebril te vermijden.
Opticien Fockelien Hilferink vertelt: “Als de zon schijnt, smeren de meeste ouders (en scholen of kinderopvangmedewerkers) de kinderen in met zonnebrandcrème. Maar een kinderzonnebril zie je veel minder vaak en wordt vaak gezien als een modeaccessoire. Kinderen zijn echter vaak meer buiten dan volwassenen en worden daardoor meer blootgesteld aan UV-straling. Dit kan tot wel drie keer zoveel zijn als bij volwassenen. Bijna de helft van de UV-straling waaraan een kind tot zijn 60ste wordt blootgesteld, gebeurt vóór hun 20ste jaar.
De ooglens van kinderen is aanzienlijk transparanter dan die van volwassenen, waardoor er meer UV-straling binnenkomt. Bij kinderen is dit meer dan 75%, terwijl volwassenen slechts rond de 10% binnenkrijgen. UV-straling is de afgelopen jaren steeds schadelijker geworden en kan op de lange termijn oogaandoeningen zoals staar veroorzaken. Het is echter heel belangrijk dat kinderen buiten zijn, ook voor de ogen. Kijken naar lange afstanden is heel gezond, vooral gezien het huidige schermgebruik (20/20/2-regel). Hoe eerder een kind went aan een zonnebril, hoe vaker deze gedragen zal worden.
Zorg ervoor dat een zonnebril categorie 3 en/of UV400 bescherming heeft. Dit staat aangegeven op de brilveer of op het label, zodat je kind ook daadwerkelijk beschermd is en niet alleen donkere glazen draagt. Donkere glazen verminderen alleen de felheid van het licht en bieden geen bescherming; de schade ontstaat dan nog steeds.
Met de juiste bescherming kun je zeker ook een goedkope zonnebril dragen, maar houd er rekening mee dat deze vaak niet afgesteld kunnen worden. Voor maatwerk ga je naar de opticien die je graag voorziet van advies.
Esther Molenaar is gezondheidswetenschapper en werkzaam als onderzoeker en docent aan het UMC Utrecht en de Hogeschool Utrecht.
Fockelien Hilferink is gediplomeerd opticien.
Comments