top of page

Het leed dat kersthapjes heet

Door: Yvonne van Dorst (team Mommunity Etten- Leur)


Oké, misschien is leed een beetje overdreven, maar de kersthapjes zorgen volgens mij bij menig ouder voor wat stressvolle momenten.


Ik ben het type moeder dat helemaal los kan gaan bij bijvoorbeeld een verjaardag. Ik kies een thema en ga dan all out met de versiering, traktatie, het kinderfeestje etc. Dit vind ik altijd erg leuk om te doen!


Dus toen Jenna op het kinderdagverblijf zat en we te horen kregen dat wij als ouders allemaal een hapje moesten maken voor de kerstlunch was ik gelijk enthousiast. Pinterest afzoeken voor leuke ideeën, kerstvormpjes kopen zodat alles in kerststijl zou zijn en aan de slag.


Er zaten iets van 20 kinderen op de opvang waar ik dus iets voor moest maken en de gerechten zou ik ’s ochtends met mijn dochter mee moeten geven zodat ze om 12 uur opgegeten konden worden.


Mijn ideeën en de praktische uitvoering, of sowieso de hele uitvoering, komen alleen niet altijd overheen met hoe ik het in gedachten had en/of het eindresultaat.


Jenna moest die bewuste dag namelijk om 8 uur op de opvang zijn dus stond mijn wekker al heel vroeg om voor die tijd aan de slag te gaan met de kersthapjes, want ja vers is natuurlijk het lekkerst.


Nu kan ik je vertellen dat de combinatie van een ochtendspits én het afkrijgen van 20 lekkernijen niet te beste combinatie is.


Nog zo'n domper... Dat je om 12 uur de foto’s van het kerstdiner via de klassenapp te zien krijgt en blijkt dat meerdere ouders Pinterest hebben gebruikt. Tip; Kijk verder dan de eerste plaatjes van dit medium vol inspiratie als je iets origineels wil maken zodat jouw mooie komkommer kerstboom met kaas-ster er dus niet driedubbel staat.

Het jaar daarop. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Ik ging het dit jaar anders aanpakken en zou gaan voor iets echt origineels!


Het gerecht moest echter wel ook makkelijk te maken zijn en dus ging ik van banaan kerstmannen maken. Sommige onderdelen kon ik de avond ervoor al maken en die ochtend was het alleen even in elkaar zetten. Geen stress, alles op het gemak gemaakt en wat was ik trots op mijn resultaat! Net als Jenna die het gelukkig helemaal leuk vond.

Ik kon niet wachten op de foto’s die om 12 uur wederom zouden verschijnen op mijn telefoon. Waar deze moeder alleen even niet over had nagedacht (dit stond ook niet bij de Pinterest afbeelding!) is dat wanneer je iets met bananen doet ze niet heel lang goed blijven...


Dus in plaats van mooie kerstman bananen lag er een hoopje zwarte verschrompelde troep met een kerstmutsje er op. Toch een beetje jammer.


Het jaar daarop kwam corona om de hoek kijken. Jenna zat inmiddels op de basisschool en moest alleen een kerstlunch voor haar zelf meenemen. Dit was dus prima te doen en leuk in elkaar te zetten.

Voor Noah moest ik nog wel een hapje voor de hele klas maken. Corona proof uiteraard!


Dus ik weer aan de slag. Kocht leuke kerstbekers, voorverpakte ontbijtkoek en daar boven legde ik wat watten als sneeuw en een leuke kerstster. Makkelijk, geen stress en het is gewoon tot 12 uur goed gebleven.

Inmiddels zitten beide kinderen op school en kwam er afgelopen week dus alweer die vraag welke ouder voor welke lekkernij wilt zorgen. Een heus kerstdiner, dus geen ochtendspits tijdens het maken van mijn hapjes én er wordt vooraf al besproken welk kindje wat maakt zodat er geen tien fruitprikkers op tafel verschijnen. Ik denk dat het dit jaar dus helemaal goed gaat komen. Wij gaan dit jaar voor peperkoekhuisjes die ik ’s middags gezellig samen met de kinderen kan maken. Kan niet fout gaan. Toch?!


Voor alle anders ouders: Succes met die beruchte kersthapjes en heb je nog inspiratie voor mij of voor elkaar. Deel ze dan vooral onder deze post!


38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page